Waarom is het goed om een hypotheekadviseur in te huren?

De hypotheekmarkt is ongetwijfeld concurrerend. Het kan voor de consument erg moeilijk zijn om te weten wat er precies beschikbaar is, omdat er geen gebrek is aan aanbieders die verschillende producten tegen verschillende tarieven aanbieden. En het kiezen van het juiste product van het juiste bedrijf is niet altijd gemakkelijk voor de consument, tenzij deze wordt ondersteund door een professional. Daarom zou het een goed idee zijn om met een professionele hypotheekadviseur, zoals hornfd.nl, te praten voordat ujeeen beslissing neemt.

Waarom is dat nodig?

Hypotheekadviseurs, waaronder kredietverstrekkers zoals banken, kunnen een waardevol hypotheekadvies geven. Bij het geven van suggesties houden zij meestal rekening met de hoogte van de hypotheekaflossing die je je kunt veroorloven door rekening te houden met je inkomen. Ze kijken ook naar je dagelijkse uitgaven en schuldenhistorie. Zo adviseren zij je een hypotheek die past bij je budget en behoefte. Er is echter geen dwang, het is aan jou of je wel of niet naar hun advies luistert. Afhankelijk van je onderzoek kun je ook je eigen hypotheek afsluiten. En dit type hypotheek wordt vaak ‘execution-only’ aanvraag genoemd.

Wat is het risico dat je geen advies krijgt?

Ten eerste kun je met een advies in plaats van een advies afhankelijk van je onderzoek een klacht indienen. Als de door de professional geadviseerde hypotheek later voor je een mislukking blijkt te zijn, heb je het recht om een klacht in te dienen. Je kunt bijvoorbeeld een klacht indienen wegens het verkeerd verkopen van financiële producten als het advies dat je werd gegeven niet ideaal was voor jou.

Ook betekent het niet nemen van een advies dat je de hele verantwoordelijkheid voor de hypotheekbeslissing moet nemen – of die nu goed of slecht is. Door geen deskundig advies in te winnen van de professionele hypotheekadviseur, kun je het volgende krijgen:

  • Je zou kunnen eindigen met een ongeschikte hypotheek voor je behoefte, wat in de toekomst zeker een dure vergissing voor je zal zijn.
  • Je zou kunnen worden geweigerd door je voorkeurskredietgever omdat je de beperkingen of de omstandigheden waarvoor het product is ontworpen niet goed begrijpt.

Het zal beter zijn om te beginnen met je bank of bouwgemeenschap, omdat zij goed op de hoogte zijn van je financiële situatie. Ze kunnen je helpen door te vertellen over hun eigen hypotheken, zodat je kunt zien hoe die producten zich opstapelen tegen de harde concurrentie. Dergelijk advies is meestal gratis.

Lees ook: Waarom is het belangrijk om een wervingsbureau in te schakelen?