Kunnen melatoninesupplementen veroudering vertragen?

Melatonine is een hormoon dat in het lichaam wordt geproduceerd en waarvan sommige onderzoekers hebben beweerd dat het veroudering tegengaat. Het helpt bij het reguleren van je slaapcyclus. Wanneer je ’s ochtends wordt blootgesteld aan licht, daalt het melatonineniveau. s’Nachts, als het donker is, stijgen deze niveaus, waardoor je slaperig en suf wordt.

Sommige mensen beweren dat melatonine een antiverouderingshormoon is. Studies tonen echter aan dat het melatonineniveau afneemt naarmate we ouder worden. Onderzoek suggereert ook dat deze daling de reden kan zijn waarom oudere mensen minder slapen of vatbaarder zijn voor slaapstoornissen.

Overwegingen voor gebruik

Voordat je er zelfs maar aan denkt om een supplement zoals zopiclon te gebruiken om in slaap te vallen, moet je ongeveer een week besteden aan het opnieuw trainen van de slaapgewoonten van je lichaam. Slechte gewoontes zoals het drinken van te veel cafeïne en te weinig blootstelling aan licht kunnen leiden tot slaapproblemen. Leer opnieuw hoe je in slaap valt. Als deze tips niet werken, heb je misschien een medische aandoening of gebruik je medicijnen die de slaap verstoren. Het kan ook zijn dat je een slaapstoornis hebt. Praat met je zorgverlener over de mogelijkheid om je medicatie te veranderen of je slaapprobleem te behandelen.

Waarschuwing voor dosering

Kleine hoeveelheden melatonine (0,1 tot 0,5 mg) verbeteren de slaap bij sommige mensen. Melatonine is vrij verkrijgbaar in lage en hoge doseringen. Er is echter geen onderzoek gedaan naar de langetermijneffecten van het gebruik van melatoninesupplementen, die hogere concentraties bevatten dan natuurlijk voorkomende melatonine.

Wees je er ook van bewust dat melatoninesupplementen een grote variatie in inhoud kunnen hebben. Uit één onderzoek bleek dat sommige melatonineproducten bijna vijf keer zoveel melatonine bevatten dan de hoeveelheid die op het etiket stond.

Bijwerkingen

Veel voorkomende bijwerkingen van melatonine zijn duizeligheid, hoofdpijn, slaperigheid en misselijkheid. Hoewel zeldzaam, kunnen ernstige bijwerkingen andere slaapgerelateerde bijwerkingen, onderkoeling, agitatie, stemmingswisselingen, nachtmerries en huidirritatie zijn. Er is ook bezorgdheid dat melatonine het risico op aanvallen kan verhogen.

Vooral mensen met een voorgeschiedenis van depressie moeten het gebruik van melatonine bespreken met hun zorgverleners voordat ze het innemen.

Lees ook: 8 Tips om je voor te bereiden op een goede nachtrust