Wanneer moet ik mijn banden balanceren?

Het beste wat je kunt doen om jouw banden te balanceren is niet te wachten tot het te laat is. Een goede vuistregel is om jouw banden elke 5000 kilometer of zes maanden te balanceren, afhankelijk van wat het eerst gebeurt. Je kunt jouw banden ook laten balanceren telkens wanneer je jouw olie ververst of jouw wielen laat uitlijnen. Dit kan allemaal makkelijk gedaan worden met een balanceerapparaat.

Naast regelmatig onderhoud, raden wij je aan op de volgende waarschuwingssignalen te letten en dit advies op te volgen om jouw banden te laten balanceren:

  • Stuur trilt bij hoge snelheden
  • Het chassis trilt ongewoon
  • Je hebt een grote hobbel genomen of een “stoeprandje” gehad
  • Kale plekken en andere tekenen van ongelijkmatige slijtage
  • Lager brandstofverbruik dan normaal

Hieronder vind je een aantal voordelen van het balanceren van jouw autobanden.

Verleng de levensduur van jouw banden

Ongebalanceerde banden slijten ongelijkmatig. Het zal je dus niet verbazen dat ongelijkmatige slijtage ook de levensduur van jouw banden kan verkorten. Wanneer jouw banden uit balans zijn, kunnen de overmatige trillingen en de ongelijke slijtage van het loopvlak ervoor zorgen dat sommige banden sneller slijten.

Bescherm de ophanging van jouw voertuig

Ongebalanceerde banden zijn niet alleen slecht voor het brandstofverbruik en het profiel. Het kan ook gevolgen hebben voor de ophanging van jouw auto. Na verloop van tijd zullen de trillingen die het gevolg zijn van jouw ongebalanceerde banden steeds erger worden.

Deze trillingen kunnen uiteindelijk invloed hebben op de ophanging van uw auto. Hoewel het balanceren van jouw banden meestal een snelle klus is die minder dan €100 kost, kan het negeren van het probleem leiden tot veel duurdere reparaties verderop in de lijn.

Geniet van een veiligere rit

Het belangrijkste voordeel van het balanceren van jouw banden is dat het de veiligheid van jouw voertuig verbetert. Als banden niet in balans zijn, kunnen ze gevaarlijke kale plekken en ongelijkmatige slijtage van het loopvlak ontwikkelen. Hierdoor kan het moeilijker worden om jouw auto te besturen, vooral bij hoge snelheden. Regelmatig preventief onderhoud, zoals het balanceren van banden, draagt er in hoge mate toe bij dat jouw auto altijd in topconditie verkeert.

Lees ook: De voordelen van een mediterraan voedingspatroon