De voordelen van een mediterraan voedingspatroon

Over de hele wereld zijn consumenten verwikkeld in een officieuze oorlog tegen koolhydraten, dankzij diëten zoals keto, die aanzetten tot het beperken van brood- en graanconsumptie. Maar de Italiaanse keuken is een buitenbeentje in deze koolhydraatbeperkende trend. Na een paar wankele jaren is de wereldwijde verkoop van pasta sinds 2016 in stijgende lijn gegaan, waarbij Google-zoekopdrachten voor “pasta” sinds 2015 zijn gestegen. Pizza is ook in de trend, met een samengestelde jaarlijkse groei van 1,6% tot 2020 in Europa. Andere Italiaanse voedingsmiddelen, zoals olijfolie, mozzarella en zongedroogde tomaten, hebben nooit hun aantrekkingskracht verloren, met de populariteit van het mediterrane dieet, Italiaanse smaken en het amusement-achtige FICO Eataly World park als bewijs daarvan. Je kunt hier alvast een Italiaans kerstpakket bestellen voor jezelf of om iemand anders cadeau te doen!

Italiaans eten met mediterrane aantrekkingskracht

De teruggekeerde groei van de verkoop van pasta en pizza suggereert dat consumenten intuïtief hebben ingezien dat dergelijke gerechten deel kunnen uitmaken van een gezond dieet. Een van de manieren waarop mensen dat doen is door een reeks Italiaanse gerechten te eten, van zeevruchten en volvette kazen tot olijfolie, volkoren pasta en zongerijpte producten. Dit valt natuurlijk precies binnen de formule van het “mediterrane dieet”, de verkorte naam voor de natuurlijke eetgewoonten van de Italianen en hun buren. Hoewel de smaak van de Italiaanse keuken al eeuwenlang de mensen aanspreekt, erkennen zij nu ook de gezondheidsvoordelen ervan.

Ingrediënten die de Italiaanse keuken een goede smaak geven, zitten vaak boordevol vitaminen en voedingsstoffen. Olijfolie was misschien wel het eerste gezonde vet dat door consumenten werd herkend, en de grote hoeveelheden verse producten die in sauzen en smeersels worden verwerkt, kunnen zelfs verwennende gerechten gezond maken. In lijn met de consumententrend om “de regenboog te eten” als een manier om goede voeding te garanderen, zijn veel Italiaanse gerechten veelkleurig, dankzij het scala aan verse, minimaal verwerkte ingrediënten.

Het mediterrane dieet wordt al meer dan een decennium aangeprezen als een dieet dat de gezondheid ten goede komt. Fabrikanten kunnen inspelen op de naamsbekendheid van het mediterrane dieet door op de voorkant van de verpakking positieve claims toe te voegen met de naam “mediterraan dieet”, ingrediënten die een positieve relatie hebben met gezondheid, zoals olijfolie, of positieve gezondheidsclaims die door de plaatselijke regelgeving zijn goedgekeurd, zoals claims met betrekking tot veroudering.

Als consumenten besluiten om af te stappen van het mediterrane dieet, kunnen attributen als “eenvoudig”, “vers” en “natuurlijk” worden benadrukt om de voedingswaarde van het dieet onder de aandacht te brengen. Producten die zo zijn geformuleerd of samengesteld dat ze minder ingrediënten bevatten die als ongezond worden beschouwd en meer ingrediënten die als gezonder worden beschouwd, zoals biologische producten en producten zonder GGO’s, kunnen aantrekkelijker worden voor de consument. Om de hoeveelheid suiker, zout en vet in producten te verminderen, zullen fabrikanten wellicht smaakmodulatoren willen gebruiken.

Lees ook: Voordelen van een photobooth huren op jouw feest