Hoe word je een professionele voetbaltrainer?

Professionele voetbaltrainer worden is een verheven doel. De populairste wedstrijd ter wereld heeft elke dag duizenden aspirant-coaches die op zoek zijn naar een baan. Echter, met goede netwerkvaardigheden, passende certificering en een liefde voor het spel, is het mogelijk om door de gelederen heen te komen en een baan te vinden op het podium.

Coaching ervaring

Als het je doel is om als professionele voetbalcoach te eindigen, moet je topprioriteit het opdoen van coachingservaring zijn, op welke manier dan ook. Volgens de National Soccer Coaches Association of America kun je een goede start maken door vrijwilligerswerk te doen bij lokale jeugdvoetbalorganisaties of middelbare schoolteams. Vrijwilligerswerk kan leiden tot toekomstige vacatures en kan je helpen een professioneel netwerk op te bouwen. Op de website van NSCAA vind je mogelijkheden voor vrijwilligerswerk, stages en instapbegeleiding. Als je niet in de VS bent gevestigd, raad ik je aan een kijkje te nemen op www.toncaanen.nl/. Ton Caanen is een Nederlandse professionele voetbalcoach met al vele jaren ervaring in de voetbalwereld!

Speelervaring

Hoewel ervaring met het spelen van voetbal op hoog niveau niet absoluut noodzakelijk is voor een coachingcarrière, is het om twee belangrijke redenen een grote hulp: ten eerste leert het spelen van collegiaal of professioneel voetbal je over het spel. Het kan moeilijk zijn om de strategische, tactische en atletische uitdagingen van het spel te begrijpen als je het niet op een gevorderd niveau hebt gespeeld. Ten tweede is spelen op hoog niveau een geweldige netwerkmogelijkheid voor toekomstige coaches.

Onderwijs en certificering

Hoewel formele eisen zeldzaam zijn, hebben de meeste professionele voetbalcoaches behoefte aan enige sectorspecifieke training en opleiding. De United States Soccer Federation biedt bijvoorbeeld de meest algemeen erkende coachingcertificaten aan. De organisatie biedt vijf niveaus van coaching certificering aan – A, B, C, D en E – met het niveau-E-certificaat dat het meest geschikt is voor beginnende coaches. De eisen voor elke certificering variëren. Het niveau E-certificaat vereist 18 uur training, terwijl niveau B 20 uur in de klas en nog eens 48 uur op het veld vereist. De licenties zijn cumulatief, dus je moet bij het begin beginnen en je moet naar boven werken. Ontheffingen kunnen zorgen voor een snellere voortgang van de niveaus voor professionele spelers en coaches.

Lees ook: Hoe je je baby’s hoest kan decoderen