Dit is hoe kunst maken een positieve effect heeft op je brein

Als je kunst maakt, vraag je je misschien af: Wat gebeurt er in mijn hersenen als ik teken? Waarom voelt het zo fijn? En hoe kan ik andere mensen – zelfs als ze zichzelf niet als kunstenaar beschouwen – op de creativiteitstrein krijgen?

Het blijkt dat er heel wat gebeurt in onze geest en in ons lichaam als we kunst maken.

Creativiteit op zich is belangrijk om gezond te blijven, verbonden te blijven met jezelf en verbonden te blijven met de wereld.

Dit idee strekt zich uit tot elke vorm van visuele creatieve expressie: diamond painting wereld, tekenen, schilderen, collages maken, klei boetseren, poëzie schrijven, taarten versieren, breien, scrapbooking – the sky’s the limit.

Alles wat je creatieve geest aanspreekt – het vermogen om verbanden te leggen tussen ongerelateerde dingen en nieuwe manieren te bedenken om te communiceren – is goed voor je.

Kunst is voor iedereen – en het maakt niet uit wat je vaardigheidsniveau is, het is iets wat je zou moeten proberen te doen op een regelmatige basis. Hier is waarom:

Het laat je diep focussen

Het maken van kunst zou moeten aanzetten tot wat de wetenschappelijke gemeenschap “flow” noemt – het wonderbaarlijke dat gebeurt als je in de zone bent. “Het is dat gevoel dat je jezelf verliest, dat je al je bewustzijn verliest. Je bent zo in het moment en volledig aanwezig dat je elk besef van tijd en ruimte vergeet.

Het activeert het beloningscentrum van onze hersenen

Voor veel mensen kan kunst maken zenuwslopend zijn. Wat ga je maken? Wat voor materialen moet je gebruiken? Wat als je het niet kunt uitvoeren? Wat als het … waardeloos is?

Studies tonen aan dat ondanks deze angsten, elke vorm van visuele expressie resulteert in het activeren van de beloningsroute in de hersenen. Dat betekent dat je je goed voelt en dat het wordt ervaren als een plezierige ervaring.

Het helpt je je een hoopvollere toekomst voor te stellen

Het vermogen van kunst om onze verbeelding te prikkelen kan een van de redenen zijn waarom we al kunst maken sinds we holbewoners waren. Het zou een evolutionair doel kunnen dienen.

Ons brein is een voorspellende machine. Het brein gebruikt informatie om voorspellingen te doen over wat we hierna zouden kunnen doen – en belangrijker nog, wat we hierna moeten doen om te overleven en te gedijen

Als je kunst maakt, neem je een reeks beslissingen – welk tekengerei je gebruikt, welke kleur, hoe je wat je ziet vertaalt op het papier. En uiteindelijk, het interpreteren van de beelden – uitzoeken wat het betekent.

Dus wat ons brein elke dag, elk moment, bewust en onbewust doet, is proberen zich voor te stellen wat er gaat komen en je voorbereiden om dat onder ogen te zien.

Lees ook: Moet de vloerverwarming in de winter constant aan staan?