Voors en tegens van het zijn van een Chef

Kok zijn is anders dan hamburgers omdraaien bij McDonalds (hoewel dat een geweldige manier kan zijn om wat ervaring onder de knie te krijgen!). Het vereist niet alleen ervaring en training, maar ook een zeker aangeboren gevoel voor creativiteit op het gebied van eten. Kok zijn kan een geweldige carrière opleveren – neem voorbeeld aan chefkok Ramon Beuk, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Hier is een blik op de voors en tegens van het kok zijn.

Voordelen

De meeste programma’s duren maar een paar jaar, maar je hoeft geen formele training te volgen

Om te werken in zeer chique restaurants of zelfs je eigen, kan het gaan naar een technische school bieden u een been omhoog. Veel scholen bieden twee jaar durende programma’s aan (sommige studiebeurzen en beurzen zijn beschikbaar), sommige met een focus op koken, andere op bakken, en nog andere met een meer algemene gastvrijheidsopleiding. Afhankelijk van waar je talenten en doelen liggen, kun je hiertegen beslissen. Veel keukens zullen je in huis trainen (sommige sturen je later zelfs naar school) voor functies als een banketbakker of sous-chef.

Je krijgt de kans om je creativiteit te benutten

Niet elke job laat je toe om te nemen wat er in je hoofd zit en het te realiseren. Maar dat is een van de grote dingen van het kok zijn. Sommige restaurants willen dat hun chef-koks speciale maaltijden maken, of zelfs hele menu’s. Hoewel koken een soort wetenschap is, is het ook een vorm van kunst.

Je kunt in verschillende omgevingen werken, zowat overal ter wereld

Eten is een van de weinige dingen die elke cultuur en elk land ter wereld omvat. Iedereen eet, en restaurants zijn overal ter wereld te vinden. Als chef-kok heb je de vrijheid om je vaardigheden overal mee naartoe te nemen waar je denkt dat je wilt zijn. Sommige ketenrestaurants kunnen je zelfs sturen om nieuwe restaurants te openen en nieuwe medewerkers op te leiden. Als je van reizen houdt en het vooruitzicht om naar andere landen te kunnen gaan om je talenten te delen, is een carrière als chef-kok een geweldige manier om die wegen te openen.

Nadelen

Het is een zeer concurrerende industrie

Als je een topkok wilt zijn in een vijfsterrenrestaurant, moet je echt geweldig zijn. Het kost veel tijd en werk om de volgende Gordan Ramsay te zijn. Alleen omdat je familie houdt van wat je maakt, betekent niet dat je het hebt wat nodig is om op te vallen tussen duizenden andere mensen die ook een chef-kok zijn. Dit is een andere manier waarop de kookschool je kan helpen: het breidt je receptenbasis uit, helpt je wijnen te koppelen en leert je allerlei andere belangrijke trucjes van het vak die je misschien dat beetje extra’s geven om je de baan van je dromen te bezorgen.

Je werkt lange uren als iedereen thuis is

Verwacht niet dat je elke avond met je familie gaat eten als je in de food business gaat. Je beste uren zijn wanneer iedereen uitgaat en een plek vindt om een leuke maaltijd te delen met hun geliefden. De uren van een chef-kok kunnen lang duren – je moet misschien zelfs blijven nadat het restaurant is gesloten om toezicht te houden op de schoonmaak en het sluiten van het restaurant. Bovendien, als je probeert je eigen restaurant te beginnen, verwacht dan dat je nog langere en moeilijkere uren zult maken.

Het loon van de meeste chef-koks is niet schitterend

Nogmaals, dit is een uiterst competitief gebied. Alleen de top van de lijn verdient echt veel geld, zoals sterrenkoks. Het gemiddelde loon voor de meeste chef-koks en chef-koks ligt in het bereik van €30.000-€40.000. Veel restaurants bieden full time pay, maar er zijn geen voordelen (zoals vakantietijd of ziektekostenverzekering). Aan de positieve kant, hoe meer ervaring je opdoet en hoe meer je je talenten ontwikkelt, hoe beter je gekwalificeerd bent voor de functies die wel een hoog salaris en voordelen bieden. En je kunt er altijd op rekenen dat er een chef nodig is.

Lees ook: Hoe kies je het juiste behang voor jouw interieur?