Tips die handig zijn voor alle ZZP’ers

ZZP’er zijn is zeker niet voor iedereen, maar voor degenen onder ons die ervoor gekozen hebben, is het de ultieme vrijheid. Doen wat je wilt, wanneer je wilt en voor wie je wilt is geweldig, maar het gaat ook gepaard met de verantwoordelijkheid om de enige persoon te zijn die de schuld krijgt als er iets misgaat. Toch zijn er zeker enkele tips en trucs die de nieuwe ZZP’er  kunnen helpen zich aan te passen aan hun nieuwe levensstijl. Als je serieus van plan bent om je kleine bedrijfje een succesverhaal wilt maken, kijk dan eens naar deze tips voor zelfstandig succes.

Beheer uw geld verstandig

Als al het geld naar je toe komt als ZPP’er in plaats van een loonstrookje van een normale baan, kan het soms verleidelijk zijn om te veel uit te geven. Het probleem doet zich voor wanneer u niet genoeg opbergt om te overleven als u een paar maanden minder verdient, of nog erger – als u niet verantwoordelijk bent voor het feit dat u uw eigen belastingen en andere bedrijfs gerelateerde uitgaven moet betalen. Zorg ervoor dat u uw financiën realistisch beheert als ZZP’er en wees niet bang om met een accountant te praten als u hulp nodig heeft met geld besparen. De prijs om hulp te krijgen zal veel lager zijn dan de prijs van het maken van een fout op uw eigen. Er zijn ook zoveel sites online die de ZPP’er kunnen helpen met geld besparen, bijvoorbeeld u kunt online makkelijk uw zakelijke energie vergelijken, hierdoor kan je de goedkoopste leverancier kiezen waarmee je je geld verstandiger beheert. Ik kan een tal andere sites opnoemen maar die moet je maar zelf gaan opzoeken.

Stel grenzen aan uw tijd

Het is niet omdat u een kantoor aan huis heeft of uw werk nummer is jouw persoonlijke, dat betekent niet dat u 24/7 beschikbaar moet zijn, of dat u verplicht bent om tot diep in de nacht te werken. Geef uzelf en uw klanten, net als bij een normale baan, een planning en houd u aan de regels. Als u het een dag om 17.30 uur gaat bellen, sluit dan uw e-mail af en schakel uw telefoon om zes uur uit en zet ze pas ’s morgens weer aan. Ook overwegen om een aparte mobiele telefoon voor het werk, zodat klanten niet voortdurend bombarderen uw persoonlijke nummer.

Weet wat u wilt

Hard werken en vaardigheden zijn allemaal goed en wel, maar zonder een richting voor uw bedrijf, zult u nooit in staat zijn om uw volledige potentieel te realiseren. Zorg ervoor dat je weet waar je naartoe wilt en onderzoek elke stap die je neemt om er zeker van te zijn dat deze in lijn ligt met je einddoel. Als dat niet het geval is, kan dat een teken zijn dat je die stap opnieuw moet evalueren en een andere kant op moet gaan.

Nooit stoppen met leren

Ik heb dit al eerder gezegd en ik zeg het nog een keer – als je niet voortdurend leert en verbetert, blijf je niet waardevol of relevant als technologieën veranderen en worden bijgewerkt. Het gebied van SEO is een goed voorbeeld. Google is voortdurend bezig met het updaten van hoe hun zoekmachine sites rangschikt, en dingen die zelfs een paar jaar geleden nog werkten, zouden vandaag de dag nutteloos zijn, of zelfs een negatief effect kunnen hebben. Als u probeerde dezelfde diensten te verkopen die u vijf jaar geleden aan iemand anders verkocht, dan zouden ze lachen en de telefoon ophangen. Je moet voortdurend leren en je aanpassen om jezelf het beste voordeel te geven op welk werkgebied je ook werkt.