Hoe vind je kwalitatieve etherische oliën?

Het belangrijkste om rekening mee te houden bij het kopen van etherische oliën is de kwaliteit van het product. Maar het is een uitdaging om uit te zoeken welke oliën het beste zijn, aangezien er geen overheidsinstelling is die een classificatiesysteem of certificering voor etherische oliën biedt. Een groot probleem? Veel bedrijven beweren dat hun etherische oliën “therapeutische kwaliteit” hebben, maar dat is slechts een marketingterm.

Helaas zijn er veel producten die je online of in winkels kunt vinden die niet correct geoogst zijn of die iets bevatten wat niet op het etiket vermeld staat.

Wat zijn essentiële oliën?

Etherische oliën zijn in principe plantenextracten. Ze worden gemaakt door verschillende delen van een plant (bloemen, schors, bladeren of fruit) te stomen of te persen om de verbindingen die de geur produceren op te vangen. Het kan enkele kilo’s van een plant kosten om een enkele fles etherische olie te produceren. Naast het creëren van geur, vervullen etherische oliën ook andere functies in planten.

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is het gebruik van etherische oliën voor therapeutische doeleinden. Aromatherapie wordt al eeuwenlang gebruikt. Bij inademing reizen de geurmoleculen in etherische oliën rechtstreeks van de reukzenuwen naar de hersenen en hebben vooral invloed op de amygdala, het emotionele centrum van de hersenen.

Etherische oliën kunnen ook door de huid worden geabsorbeerd. Een massage therapeut kan een druppel of twee van wintergroen aan olie toevoegen om te helpen ontspannen strakke spieren tijdens een massage. Een huidverzorgingsbedrijf kan lavendel toevoegen aan badzout om een kalmerend effect te creëren.

Tips voor het vinden van hoogwaardige etherische oliën

Kijk naar het etiket

Op het etiket moet de Latijnse naam van de plant staan, informatie over de zuiverheid of andere toegevoegde ingrediënten en het land waar de plant is gekweekt.

Evalueer het bedrijf

Koop producten van een bekend en gerenommeerd aromatherapiebedrijf dat al enkele jaren bestaat.

Kies voor donkergekleurde, glazen verpakkingen

Zuivere etherische oliën zijn sterk geconcentreerd. Ze kunnen plastic flessen oplossen in de loop van de tijd, waardoor de olie wordt aangetast. De meeste bedrijven verpakken etherische oliën in kleine bruine of blauwe glazen flesjes om de kwaliteit te beschermen.

Vermijd “geuroliën”

Geur- of parfumoliën worden gemaakt van etherische oliën in combinatie met chemicaliën of geheel van chemicaliën. Ze zijn niet geschikt voor aromatherapie – zoek in plaats daarvan naar flesjes die één enkele etherische olie in zijn zuiverste vorm bevatten (100% etherische olie zonder andere vulstoffen).

Vergelijk de prijzen

Etherische oliën variëren in prijs, afhankelijk van hoe betrokken de oogst en de productie zijn. Binnen een lijn moet er een grote verscheidenheid aan prijzen zijn – rose absolute of sandelhoutoliën zullen duurder zijn, terwijl zoete sandelhoutolie aan de minder dure kant zal zijn. Als je een bodemprijs vindt voor een dure etherische olie, is deze waarschijnlijk niet zuiver.

Van je eerste flesje lavendel etherische olie tot een zeven-olie combinatie in je diffuser, het leren gebruiken van etherische oliën is een proces. Deze etherische olie gebruik gids is slechts het begin – als je meer vragen hebt, kijk dan eens op Aromic.nl/

Lees ook: Redenen om te investeren in maandelijks terugkerende donaties