De Marokkaanse designstijl

Bij de Marokkaanse designstijl draait het om kleur, textuur en vloeiende lijnen. Deze ontwerpstijl haalt veel van haar inspiratie uit het Moorse ontwerp van het Oosten en uit de vormen en kleuren van de woestijn.

De Marokkaanse stijl

De Marokkaanse bouwstijl werd beïnvloed door verschillende landen en culturen zoals de Arabische cultuur, Spanje, Frankrijk en Portugal. De unieke vermenging van de Berberse en islamitische stijlen zorgt voor een zeer kenmerkende stijl.

Structurele elementen en deuren

Traditionele Marokkaanse huizen zijn gemaakt van stucwerk met houten balken en steunen. De huizen zijn meestal witgewassen en glanzen in het felle Saharaanse zonlicht. Er zijn maar weinig rechte hoeken in Marokkaans design. Deuren en ramen zijn gebogen of gevormd in het traditionele islamitische sleutelgatontwerp.

Accessoires

Marokkaanse Lampen worden vaak aan het plafond gehangen en zijn meestal gemaakt van metalen, zoals messing en koper. Andere populaire Marokkaanse stijlaccessoires zijn onder andere spiegels, vaak ingelijst in metaal of hout met een islamitisch ontwerp. Ook gebruikelijk zijn felgekleurd aardewerk, om op te hangen aan de muur, te gebruiken als serviesgoed, of als decoratieve lampen.

Een leuk accessoire voor een Marokkaanse stijl keuken of eetkamer is een keramische tajine (of tajine), een keramische kookplaat, meestal versierd met ingewikkelde ontwerpen.

Tegels

Keramische en mozaïeken tegels spelen ook een belangrijke rol in het Marokkaanse design. Deze felgekleurde tegels worden gebruikt om deuren en ramen in te lijsten.

Kleuren

De Marokkaans designstijl bevat gedurfde kleuren, zoals fuchsia, koningsblauw, dieppaars en levendig rood, met de rustgevende neutrale kleuren van de woestijn, zoals zand, taupe, beige en witte tinten. Gedurfde wanden zijn gebruikelijk in deze designstijl.

Texturen

Textuur is belangrijk in Marokkaans design. Ruw gestucte muren en gladde zijden wandtapijten zijn slechts een paar texturen die in Marokkaanse huizen te vinden zijn. Vloerkleden worden meestal gemaakt van geweven zijde en wol en variëren van volledige kamerafmetingen tot kleinere gebedsdekens.