De beste 3D-modellerings programma’s die er zijn

De beste 3D-modelleringssoftware maakt je niet automatisch een betere artiest – je moet die 3D-vaardigheden nog steeds aanscherpen. Maar als het gaat om het maken van ongelofelijke illustraties en animaties, helpt het zeker om de juiste 3D-modelsoftware te hebben. Als je deze vaardigheden niet hebt kun je dit werk aan een professional overlaten zoals hossdesignflorida.com.

3D Studio Max

Autodesk’s 3D Studio Max is zo populair dat geen enkele lijst met 3D-modelsoftware compleet zou zijn zonder. Dit programma is een standaardoplossing voor architectonische visualisatie, motion animatie, scène-ontwerp en zo ongeveer alles daartussenin. Het is een soort van het Zwitserse legermes van 3D-software. Het is niet de beste oplossing voor een enkele taak in mijn ervaring, maar meestal kan het iets gedaan krijgen. Er zijn een enorme hoeveelheid 3DS Max tutorials online en verschillende 3D forums die bijna volledig aan deze software gewijd zijn. Het is opgeblazen, buggy, en doet nooit iets perfect, maar iedereen weet het, er zijn tonnen plugins voor, en je kunt altijd een antwoord vinden als je een wegversperring raakt.

Blender

Dit 3D-pakket is volledig gratis, open-source, en wordt ondersteund door een enorme gemeenschap van softwareontwikkelaars en kunstenaars. Blender is vanaf de basis gebouwd zodat het kan integreren met de Python programmeertaal en maakt het scripten van complexe taken een fluitje van een cent. Blender blinkt uit in 3D-modellering, heeft een geweldige ingebouwde render engine genaamd Cycles, en heeft ook een krachtige suite van animatietools. Blender is populair genoeg dat veel 3rd party plugins zoals VRay ook beschikbaar zijn. Als niemand je het zou vertellen dan was het moeilijk te raden dat Blender volledig gratis en open source is. Blender heeft zijn eigenaardigheden en soms zijn de functies traag  gezien zijn open-source karakter. Over het algemeen is het echter een enterprise-grade 3D-software die vrijwel alles aankan.

Rhino3D

McNeel en Associates’ Rhinoceros3D is een ongelooflijk stuk software dat een gat vult tussen organische modelleersoftware zoals Maya en strikt technische software zoals Solidworks. Het wordt beschouwd als een enterprise-grade softwarepakket voor het genereren van hoge-tolerantie 3D-modellen. Rhino is gebouwd op de OpenNurbs library (opensource) en beschikt over een robuuste toolset voor het maken van zeer ingewikkelde en complexe modellen. Het bevat ook een van de beste parametrische modelleringssoftwareprogramma’s, Grasshopper3D. Rhino is een complete tool als het gaat om het renderen of animeren, maar er zijn wel enkele plugins van derden, zoals VRay, die missen en de gat kan vullen in Rhino3D.