De 2 meest populaire behangsoorten

In 1785 had Christophe-Philippe Oberkampf de eerste machine uitgevonden voor het drukken van gekleurde tinten op vellen behang. Sindsdien is de productie van behangpapier geëvolueerd en ontwikkeld tot een belangrijk segment in de wereld van de binnenhuisarchitectuur. Tegenwoordig zijn er vele soorten, texturen en toepassingen van het behang. In dit artikel geef ik een opsomming van de belangrijkste typen en bespreek ik hun kenmerken.

Ga naar www.behangservicenederland.com/renovlies.html voor het beste renovlies behang in Nederland.

Traditioneel behang

Een van de meest populaire types. Kan enkel (simplex) of dubbel (duplex) gelaagd zijn. Cellulose is het hoofdbestanddeel van het product. Ze zijn zeer ecologisch, ze laten muren ademen, daarom worden ze veel gebruikt voor slaapkamers (vooral kinderkamers) en eetkamers. Ze zijn zeer betaalbaar en toegankelijk, ze zijn literair te vinden in elke designwinkel. De kleuren vervagen echter in de zon en ze zijn niet wasbaar. Sommige behangpapieren zijn minder goed bestand tegen vocht, waardoor het moeilijk is om ze op een muur aan te brengen zonder een deel van de kleur weg te wassen of ze uit te rekken. De meeste iconische “William Morris”- en “Sanderson”-behang zijn gemaakt van cellulose.

Glasvezel / renovlies behang

Zoals de naam al doet vermoeden zijn ze gemaakt van geweven glasvezels en aan elkaar gelijmd tot een plaatmateriaal. Door de manier waarop het behang wordt geproduceerd zijn ze ongelooflijk sterk en vormen ze een grote versterking voor elke muur of plafond. Gemaakt van natuurlijke, niet giftige materialen zoals kwarts, soda, kalk en dolomiet worden ze ook beschouwd als een groen product. Ze zijn brandwerend en voorkomen dat de vlammen zich verspreiden, een belangrijk voordeel voor de brandveiligheid. Na een professionele toepassing kunnen ze vele malen overschilderd worden zonder te schillen of zelfs bepleisterd te worden. Glasvezelbehang is een goede manier om vaak optredende scheuren in de muur te behandelen. Speciale waterbestendige lijm en glasvezels zorgen voor een barrière voor het doorschijnen van vocht. Hun isolerende eigenschappen zullen de schimmelgroei verminderen of zelfs stoppen. Glasvezel is een lichtgewicht, extreem sterk en robuust materiaal. Hun stortsterkte en gewichtseigenschappen zijn ook zeer gunstig in vergelijking met metalen, en het kan gemakkelijk worden gevormd met behulp van gietprocessen. Veel voorkomende toepassingen van glasvezel zijn onder andere hoogwaardige vliegtuigen (zweefvliegtuigen), boten, auto’s, baden, hot tubs, watertanks, dakbedekking, leidingen, bekleding, gietvormen, surfplanken en buitendeurhuiden. Nadelen van het gebruik zijn: hoge prijs, lage flexibiliteit.

Lees ook: Wat is purschuim en wat zijn de voordelen?