Costa Rica en veiligheid

Er wordt vaak getwijfeld aan de veiligheid in Costa Rica. Over het algemeen is het absoluut veilig om in Costa Rica te leven.

Net als in elk land zijn sommige plaatsen “veiliger” dan andere en er is altijd het risico dat er iets kan gebeuren zoals andere plekken op aarde.

Als er een gemeenschap van expats is, werken ze waakzaam om hun thuisstad schoon en vrij van criminaliteit te houden.  De kans is zeer groot dat u geen geweldsmisdrijven of geweren zult zien in de strandstadjes aan de kusten of de rustige dorpjes en boerderijen in de bergen van de Central Valley.

Er kan sprake zijn van een kleine criminaliteit zoals een tas die achterin een restaurantstoel wordt gestolen of strandtassen die verdwijnen terwijl je een duik in de oceaan neemt – vooral in de toeristische gebieden. Dit soort voorvallen zijn gemakkelijk te vermijden. Houd een oogje op uw bezittingen en te erg pronken met dure merkspullen. Ook is het aan te raden om een oogje te houden op uw dure spullen in de geparkeerde auto.

Is drugsgebruik toegestaan in Costa Rica?

Nee drugsgebruik is niet toegestaan in Costa Rica. Er zijn veel illegale drugs in Costa Rica. Net als in de meeste andere westerse steden in de wereld.  Jammer genoeg, zolang de vraag er is zullen de leveranciers blijven bestaan.

Is het veilig om te reizen in Costa Rica?

Reizen door Costa Rica is veilig, of het nu in een auto, bus, taxi of te voet is. Het is niet aan te raden om in het donker met de auto te reizen (tenzij het een korte afstand is en u bekend bent met de route). Veel wegen zijn donker en geïsoleerd, waar criminelen hun kans zullen grijpen. We raden aan om een rondreis Costa Rica bij Witropatravel te boeken, hier zullen ze heel Costa Rica op een veilige manier laten zien.

Wat taxi’s betreft, zorg ervoor dat je in een geautoriseerde taxi zit (5% fooi  is prima en zorg ervoor dat je van tevoren over de prijs onderhandelt als ze geen meter hebben). In San Jose hebben ze ook Uber als alternatief. Bussen rijden de hele dag en het grootste deel van de nacht en zijn veilig en nog eens goedkoop. Als u in een auto zit en geparkeerd staat voor een bezichtiging zorg dat alle items uit het zicht zijn op geborgen.