Chiptuning van je motor

Motorchip tuning is een proces waarbij de software die de motor van een voertuig bedient opnieuw wordt gebruikt om de prestaties van de motor te verbeteren. Omdat dit proces echter vrij ingrijpend is en de werking van uw voertuig aanzienlijk verandert, brengt het een aantal voor- en nadelen met zich mee. Inzicht in wat de motor chip tuning volledig met zich meebrengt kan u helpen beslissen of het de juiste keuze is voor uw voertuig of niet.

Voordelen van motorchips tuning

Een snellere en krachtigere auto
Motorchip tuning kan worden gedaan om de limieten die door de fabrikant op uw motor worden geplaatst te verwijderen. Dit kan resulteren in een verscheidenheid aan verschillende resultaten, afhankelijk van hoe u de chip aanpast. U kunt meer pk’s krijgen, en dus een hogere topsnelheid en een snellere acceleratie, of u kunt prioriteit geven aan brandstofefficiëntie, waardoor u op den duur geld kunt besparen.

Eenvoudige installatie
In tegenstelling tot prestatie-onderdelen, wordt het afstellen van de motorchip met één enkele chip gedaan. Dit betekent dat een monteur zoals https://power-performance.nl, u zeer eenvoudig en snel van dienst kan zijn, met zeer weinig handenarbeid. Dit resulteert niet alleen in een snellere installatietijd, het kan u ook helpen om geld te besparen op het installatieproces zelf.

Nadelen van Chiptuning

Motor kan het niet aan
Omdat het de grenzen die de fabrikant aan de motor heeft gesteld wegneemt, kan het afstellen van uw motorchip leiden tot een grotere belasting van de motor. Na verloop van tijd kan dit leiden tot meer slijtage en een verhoogde kans op beschadiging van de motor, wat zeer duur kan zijn om te vervangen. Bovendien, zelfs als de motor niet beschadigd raakt, zorgt de toegenomen pk’s en de grotere motorspanning ook voor een grotere belasting van andere onderdelen van uw voertuig, zoals het luchtfilter of koelsysteem, wat kan resulteren in meer onderhoud.

Geen garantie meer
Direct gerelateerd aan het bovenstaande punt, kan het hebben van uw motorchip getuned problemen veroorzaken voor eventuele garanties die u heeft op uw voertuig of motor. Dit hangt echter grotendeels af van de fabrikant en het model van de auto en of u het proces al dan niet door een geaccrediteerde monteur laat uitvoeren. Dit komt omdat de grenzen die de fabrikant heeft geplaatst op de motor zijn ontworpen om te zorgen voor een veilige rijervaring die niet schadelijk is voor de motor. Raadpleeg uw gebruikershandleiding of bel een monteur of dealer om te weten te komen of het afstellen van uw motorchip problemen kan opleveren.