3 strategieën om een burn-out te voorkomen

Wanneer gevoelens van burn-out opkomen, richten veel mensen zich op kortetermijnoplossingen zoals het nemen van een vakantie. Hoewel dit zeker kan helpen, is de verlichting vaak slechts tijdelijk. Je moet je ook richten op strategieën die een dieper effect hebben en een blijvende verandering teweegbrengen.

Laten we eens kijken naar de onderstaande strategieën die je kunt gebruiken om een burn-out te voorkomen:

Werk met een doel

Heb je het gevoel dat je carrière een dieper doel heeft dan alleen het verdienen van een salaris? Meestal kan het herontdekken van je doel je helpen een burn-out te voorkomen en stress op afstand te houden.

Kijk naar de diepere impact van wat je elke dag doet; hoe maakt je werk het leven van andere mensen beter? Hoe kun je meer betekenis geven aan wat je elke dag doet? Dit zijn belangrijke vragen, dus besteed er tijd aan om er diep over na te denken.

Als je denkt dat je in de verkeerde rol of loopbaan zit, ontwikkel dan een loopbaanstrategie om jezelf te helpen een loopbaan te plannen die beter bij jou past. Of gebruik job crafting om je rol vorm te geven, zodat die beter bij je past.

Voer een functieanalyse uit

Als je dag in dag uit te veel werk hebt, kun je het gevoel krijgen dat je in een tredmolen zit en dat je het nooit meer inhaalt. Dit is demotiverend, stressvol en leidt vaak tot een burn-out.

Voer een functieanalyse of een professionele burn-out test uit, zodat je duidelijk kunt maken wat er van jou wordt verwacht en wat niet. Dit hulpmiddel helpt je te bepalen wat echt belangrijk is in je functie, zodat je taken die niet zo essentieel zijn, kunt schrappen of delegeren.

Als je het gevoel hebt dat je baas je meer werk geeft dan je aankunt, plan dan een privé-gesprek om het probleem te bespreken. Laat hem of haar weten dat je buitensporige werkdruk tot een burn-out leidt. Kom met een aantal opties om bepaalde taken of projecten aan iemand anders over te dragen.

Je kunt het leven ook gemakkelijker maken door te leren hoe je met tegenstrijdige prioriteiten kunt omgaan en met onredelijke eisen kunt omgaan.

Leer omgaan met stress

Als je er niet goed mee omgaat, kan kortstondige stress bijdragen tot een burn-out. Daarom moet je leren hoe je effectief met stress kunt omgaan.

Er zijn verschillende strategieën die je kunt gebruiken om met stress om te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een stressdagboek bijhouden om te documenteren wat je regelmatig stress bezorgt. Het beoefenen van diepe ademhaling, meditatie en andere ontspanningstechnieken kan je helpen te kalmeren als je stress ervaart.

Je kunt ook de manier waarop je denkt beheren – dit kan bijdragen aan stress. Door jouw gedachten te controleren en te oefenen met positief denken, kun je ongewenste reacties veranderen en jouw emoties in een stressvolle situatie beheersen.

Lees ook: Voordelen van het kopen van sneakers